marți, 8 septembrie 2009

Act for Life

Se zice ca mai avem maxim 10 ani, sa ne schimbam modul de viata…complet, sa “reinventam” viata…
Nu stiu cat mai avem. Dar conteaza asta? Trebuie sa incepem de azi;
Si nu doar de frica altor posibile catastrofe naturale, sau sub presiunea vreunei teorii de “sfarsit de lume”…ci din constiinta morala (what’s left of it) care ne defineste ca… oameni.
Incalzire globala? Racire globala? O noua era glaciara?
Sunt atatea speculatii! Daca nu stiu raspunsul ei, oamenii de stiinta…eu de unde sa stiu?!
Unii zic ca e doar un ciclu al pamantului, care nu poate fi stopat, altii aduc argumente religioase, altii mentioneaza ca ar fi doar o alta modalitate de manipulare in masa (Is it? Daca da, as vrea sa stiu scopul ascuns si consecinta negativa a acestui fapt).


I am ordinary; dar nici nu e nevoie sa fiu om de stiinta, geolog, biolog, etc. ca sa realizez ca…e timpul sa facem ceva ( pentru noi, pentru planeta, pentru viata). Si asta, pentru ca la fel ca toti ceilalti, vad ce se intampla in jurul meu…vad planeta intr-o continua transformare negativa concomitenta cu “dezvoltarea” noastra; vad si ca nesimtirea si lacomia oamenilor nu produc doar efecte negative de ordin moral sau material asupra fiecaruia din noi…ci si biologice, asupra planetei si implicit, asupra vietii noastre fizice. Ne e comod, stiu…sau e prea obositor sa ne uitam in jur. Ne intereseaza numai sa ne traim viata cat mai…lejer?! dar cu ce pret?… De ce nu ne pasa de generatiile viitoare, de “aerul pe care o sa il respire” predecesorii care de fapt sunt copii, nepotii nostri…?! Uite exact asta ne face la fel ca cei care “polueaza voluntar”. Stim deja ca nu traim deloc sanatos, suntem f afectati atat de schimbarile climatice cat si de sistemul care ne indoapa cu aditivi alimentari, chimicale, etc. Trebuie sa realizam ca de fapt cu noi incep, noi suntem “generatiile viitoare”. E timpul sa facem ceva… ( iar optimismul meu e unul amar…si trist; pt ca mereu aud doar “bullshit” sau “ce imi pasa mie” … din partea oamenilor inteligenti! E adevarat: “noi” nu facem mai nimic…Ne consideram atotstiutori...si mereu…gasim o explicatie pentru orice: pana la urma, toata poveste cu “incalzirea globala” de ce nu ar fi o conspiratie?! :) )
E prea tarziu sa mai numim vinovatii, sa ne aratam unii pe altii cu degetul, sau sa gasim explicatii cosmice sau religioase, care sa ne motiveze. E de ajuns sa facem efortul de a dechide ochii. Orice suntem, credinciosi crestini, de alta religie sau atei, oameni de stiinta, astrologi, etc. si indiferent in ce credem - toti avem o singura dovada “palpabila” si cea mai graitoare: conditia actuala a lumii. Semnalul de alarma tot suna.
Si…pana la urma nu vreo catastrofa naturala trebuie sa fie motivatia principala care sa ne faca…oameni.
Nu, nu va fi sfarsitul pamantului, schimbare de poli, disparitii de specii, sfarsitul pamantului, etc. pt ca nu avem nevoie de asta, ca sa ne schimbam, nu?

Eu nu pot face multe ce-i drept… eu singura; cum nici tu nu poti. Dar vreau sa fac ceva pentru ca putinul pe care il fac eu , conteaza daca se aduna cu putinul pe care il faci tu…si cu putinul pe care il fac altii. Nu pot face multe, dar pot macar sa ma documentez, sa constientizez, sa nu stau indiferenta… pot sa gandesc, sa observ, sa privesc in jurul meu si sa imi formez propriile pareri si vreau sa pot sa aleg impreuna cu tine… viata.

Si uite cum putinul…conteaza:
- reducerea cu doar 1˚C a temperaturii inseamna evitarea emiterii in atmosfera a 300 kg de CO2 pe an.
- Izolatia buna a casei este unul dintre cele mai eficiente moduri de a reduce emisia de CO2 si de a economisi bani.
- Aveti grija unde asezati frigiderul si congelatorul - daca le puneti langa aragaz sau cuptor, consuma mult mai multa energie. De exemplu, daca le amplasati intr-o incapere cu o temperaturi de 30-35˚C, energia folosita este aproape dubla si se emit 160 kg de CO2 pe an in cazul unui frigider – si de 320 kg CO2 pe an in cazul unul congelator. Cand cumparati electrocasnice, alegeti-le pe cele din clasa energetica A plus.
- Stingeti luminile atunci cand nu aveti nevoie de ele. Oprind cinci becuri in holuri si camere, economisiti in jur de 60 de euro pe an si reduceti emisia a 400 kg de CO2 intr-un an.
- Folositi becuri economice - unul singur poate reduce factura cu 60 euro si reduce emisia de CO2 cu 400 kg pe an.
- Scoateti incarcatorul mobilului din priza atunci cand nu--l folositi (se estimeaza ca 95% din energie se iroseste)!
- Inchideti robinetul atunci cand va periati dintii, puteti economisi cativa litri de apa. De asemenea, un robinet care picura poate irosi destula apa cat sa umpli cada timp de o luna, asa ca asigurati-va ca acesta este inchis foarte bine.

Tot interesul meu pentru subiectul in cauza a pornit de la 2 filmulete, pe care le recomand; le gasiti aici:
HOME http://www.mediadirect.ro/home/

Story of Stuff:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu